Header Ads

  • Breaking News

    Η καρδιά του πάλσαρ του Καρκίνου πάλλεται πιο ισχυρά από όσο αναμενόταν

    Το πάλσαρ στο Νεφέλωμα του Καρκίνου, ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων, που αποτελεί κατάλοιπο μιας σουπερνόβα και το οποίο ανακαλύφθηκε το 1968, φαίνεται να εκπέμπει παλμούς ακτίνων γάμμα σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας από ό, τι μπορεί να εξηγηθεί.

    Καταρρίπτονται έτσι οι μέχρι τώρα θεωρίες σχετικά με τις ενέργειες που είναι δυνατό να παράγουν τα πάλσαρ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

    Το πάλσαρ στο Νεφέλωμα του Καρκίνου, διαμορφώθηκε από την κατάρρευση του πυρήνα ενός τεράστιου άστρου που εξερράγη με μια θεαματική υπερκαινοφανή έκρηξη το έτος 1054


    Οι αστροφυσικοί χρησιμοποιώντας το δίκτυο τηλεσκοπίων VERITAS στο παρατηρητήριο Whipple στην Αριζόνα, έχουν ανιχνεύσει ότι το παράξενο νεαρό άστρο νετρονίων έχει ενέργειες που υπερβαίνουν τα 100 000 000 000 ηλεκτρόνιο-βολτ ή 100 GeV.. Ενώ οι αστροφυσικοί είχαν καταλήξει ότι αυτό παράγει ενέργεια μέχρι 10 GeVπερίπου. Έτσι τώρα ξαφνιάστηκαν που οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν πώς η παραγόμενη ενέργεια των ακτίνων-γ είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια.

    Οι εκπληκτικά ισχυροί παλμοί ακτίνων-γ καταγράφτηκαν από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, όπως ανακοίνωσαν στο περιοδικό Science.

    "Στα αποτελέσματα αυτά τίθενται νέοι περιορισμοί σχετικά με το μηχανισμό της δημιουργίας των εκπομπών των ακτίνων-γ”, λέει ο Nepomuk Otte, ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν για την μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.

    Οι επιστήμονες από καιρό πίστευαν ότι οι εκπομπές του πάλσαρ προκαλούνται από ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, που δημιουργούνται όταν το μαγνητικό πεδίο ενός άστρου νετρονίων που περιστρέφεται πολύ γρήγορα , επιταχύνει τα φορτισμένα σωματίδια κοντά στην ταχύτητα του φωτός, παράγοντας έτσι ακτινοβολία με ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων.

    Οι λεπτομέρειες για το πώς συμβαίνει αυτό παραμένει έως τώρα ένα μυστήριο, ωστόσο, και οι ερευνητές σε αυτή την τελευταία μελέτη λένε πως τα ευρήματα δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η πλήρης κατανόηση αυτής της μυστηριώδους διαδικασίας.

    "Μετά από πολλά χρόνια παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων από τον Καρκίνο, νομίζαμε ότι ξέραμε το πώς λειτουργούσε, και τα μοντέλα που πρόβλεπαν μια εκθετική αποσύνθεση του φάσματος εκπομπών πάνω από 10 GeV," λέει ο David Williams, επίκουρος καθηγητής φυσικής στην Σάντα Κρουζ.

    "Γι αυτό και δοκιμάσαμε έκπληξη, όταν βρήκαμε παλμικές εκπομπές ακτίνων-γ σε ενέργειες πάνω από 100 GeV," τονίζει ο Williams.

    Απαιτούνται περισσότερες παρατηρήσεις

    Το πάλσαρ στο Νεφέλωμα του Καρκίνου, διαμορφώθηκε από την κατάρρευση του πυρήνα ενός τεράστιου άστρου που εξερράγη με μια θεαματική υπερκαινοφανή έκρηξη το έτος 1054, αφήνοντας πίσω του το λαμπρό Νεφέλωμα του Καρκίνου, με το πάλσαρ στην καρδιά του. Βρίσκεται σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου.

    Το σχετικά νέο αστέρι νετρονίων, ένα από τα πιο εντατικά μελετημένα αντικείμενα στον ουρανό, περιστρέφεται περίπου 30 φορές το δευτερόλεπτο και διαθέτει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που συν-περιστρέφεται μαζί του. Από αυτό εκπέμπονται ακτίνες οι οποίες φαίνονται να μοιάζουν με διαστημικό φάρο, καθώς δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τον άξονα περιστροφής του άστρου. Έτσι, αν και οι ακτίνες είναι σταθερές, γίνονται αντιληπτές από τη Γη ως γρήγοροι και διακεκομμένοι παλμοί.

    Ο καθηγητής Rene Ong από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες λέει ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και να πάρουν το ακριβές σχήμα του φάσματος σε αυτές τις πολύ υψηλές ενέργειες, με σκοπό να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση των εκπληκτικών συμπερασμάτων.
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad