Header Ads

  • Breaking News

    Εξετάζεται η δυνατότητα για διαστημική βάση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

    Μια ομάδα επιστημόνων της NASA εξετάζει έντονα το ενδεχόμενο της κατασκευής μιας βάσης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Η κατασκευή αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση εφεδρείας και ανεφοδιασμού για διαστημικές αποστολές που πρόκειται να πάνε βαθύτερα μέσα στο ηλιακό σύστημα.

    Μια καλλιτεχνική ιδέα που δείχνει το μελλοντικό διαστημικό σκάφος Orion να μεταδίδει δεδομένα στη Γη από ένα ρομπότ που βρίσκεται στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

    Ανώτατοι αξιωματούχοι της NASA λένε ότι η κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης θα επιτρέψει σε ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος να πάει πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ. Επιπλέον, η εγκατάσταση θα παρέχει ένα ορμητήριο για τα ρομπότ που θα έχουν αναπτυχθεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.
    Το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ασύρματη επικοινωνία με σκάφη που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του δορυφόρου της Γης είναι πολύ γνωστή. Ωστόσο, μια ιπτάμενη βάση που θα βρίσκεται πίσω από το φεγγάρι θα μπορούσε εύκολα να πάρει σήματα από την αποστολή πάνω στο φεγγάρι, και στη συνέχεια να αναμεταδίδει στους επίγειους στόχους.

    Η κατασκευή ενός τέτοιου προηγμένου σκάφους θα απαιτούσε διεθνή συμμετοχή και συνεργασία, καθώς και τη συμμετοχή πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο. Το υπόμνημα που προτείνει το σχέδιο αυτό κυκλοφόρησε στις 3 Φεβρουαρίου.
    Οι υπεύθυνοι του υπομνήματος λένε ότι το μεγάλο διαστημικό σκάφος μπορεί να βρίσκεται πάνω στο σημείο Lagrang  L2 ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.
    Υπάρχουν πέντε σημεία Lagrange διάσπαρτα γύρω από την τροχιά κάθε ουράνιου σώματος. Είναι σημεία όπου η βαρυτική έλξη των μεγάλων αντικειμένων γύρω από αυτό το σημείο εξουδετερώνεται, επιτρέποντας έτσι σε ένα διαστημόπλοιο να ‘σταθμεύσει’ στην κυριολεξία σε αυτή τη θέση.
    Αυτά τα σημεία είναι εξαιρετικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, κι αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται σήμερα από όλα σχεδόν τα σημαντικά διαστημικά τηλεσκόπια. Το σημείο L2 επιτρέπει στον δορυφόρο να παραμείνει στην ίδια σχετική θέση σε σχέση με το σύστημα του Ήλιου-Σελήνης-Γης.
    Το υπόμνημα της NASA προτείνει την χρήση του προτεινόμενου τρόπου συστήματος εκτόξευσης των σκαφών στο διάστημα, Space Launch System ή SLS, και του οχήματος Ωρίωνα, πολλαπλών χρήσεων επανδρωμένου σκάφους (MPCV).
    Πηγή: softpedia
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad