Header Ads

  • Breaking News

    Γαλάζιος Βόλος 2012: Η Γη με μία νέα ματιά

    Πριν από σχεδόν 40 χρόνια το πλήρωμα της αποστολής Apollo 17 απαθανάτισε τη Γη από απόσταση 45.000 χιλιομέτρων σε μια από τις διασημότερες φωτογραφίες όλων των εποχών, η οποία έμεινε στην Ιστορία με τον τίτλο «Γαλάζιος Βόλος». Η NASA δίνει τώρα στη δημοσιότητα την πιο σύγχρονη -υψηλής ευκρίνειας- έκδοση της εικόνας, μέσα από τα «μάτια» του δορυφόρου παρατήρησης Suomi NPP.
    Σε αντίθεση με την πρώτη ιστορική φωτογραφία της σειράς, η οποία απεικόνιζε την Αραβική Χερσόνησο και την Αφρική, ο «Γαλάζιος Βόλος 2012» εστιάζει στη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική. Η τεράστια φωτογραφία, την οποία η NASA χαρακτηρίζει ως την «πιο εντυπωσιακή εικόνα υψηλής ευκρίνειας της Γης», συνετέθη από μικροσκοπικά τμήματά της, τα οποία ο δορυφόρος απαθανάτισε στις 4 Ιανουαρίου. Την περυσινή εικόνα της σειράς είχε τραβήξει η διαστημική κάμερα του δορυφόρου Terra, ο οποίος βρίσκεται σε σύγχρονη προς τον Ήλιο τροχιά και σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων.


    Σε καθημερινή βάση ο Suomi NPP περιφέρεται 14 φορές γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 824 χιλιομέτρων. Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε με σκοπό τη βελτίωση των μετεωρολογικών προβλέψεων, αλλά και της κατανόησης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τους επιστήμονες. Μεταφέρει πέντε όργανα, από τα οποία το μεγαλύτερο και σημαντικότερο είναι το ραδιόμετρο VIIRS, το οποίο πραγματοποιεί μετρήσεις και συλλέγει ορατές και υπέρυθρες εικόνες της στεριάς, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.
    Στο δορυφόρο είχε αρχικά δοθεί η μακροσκελής ονομασία «Εθνικό Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Επιχειρησιακού Περιβαλλοντικού Δορυφορικού Συστήματος Πολικής Τροχιάς» – εν συντομία NPP- όμως πριν από λίγες ημέρες τον μετονόμασαν προς τιμήν του θεωρούμενου ως «πατέρα» της δορυφορικής μετεωρολογίας, του Αμερικανού Βέρνερ Σούομι.
    Πηγή: ΑΠΕ
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad