Header Ads

  • Breaking News

    γειτονιά σε πόλη της Ολλανδίας αποτελείται από σπίτια-μπάλες

    Μια γειτονιά σε πόλη της Ολλανδίας αποτελείται από σπίτια-μπάλες που μοιάζουν σαν εξωγήινα κτίρια, όπως αυτά που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

    Η γειτονιά βρίσκεται στην πόλη Ντεν Μπος, δημιουργήθηκε το 1984 και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα, σχεδιαστή και γλύπτη, Ντράις Κρέγικαμπ (Dries Kreijkamp).

    Κάθε κτίριο καταλήγει σε ένα κυλινδρικό χώρο, στον οποίο φτάνεις, ανεβαίνοντας με σκάλες. Στο ισόγειο υπάρχει το χολ και μια μικρή αποθήκη, ενώ στη μπάλα βρίσκεται ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο και τουαλέτα.

    Επιπλέον, η μπάλα παρέχει ένα καθιστικό και μια κουζίνα. Όλα τα δωμάτια βρίσκονται μέσα σε αυτό το τριώροφο κτίριο και διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω μια σπειροειδούς σκάλας. Έξι παράθυρα επιτρέπουν άφθονο φως για να φωτίσουν το εσωτερικό και δίνουν την αίσθηση της εξωγήινης κατασκευής.


    Η έμπνευση του Kreijkamp για τον σφαιρικό σχεδιασμό των κτιρίων, προήλθε από την πεποίθησή του ότι η σφαίρα είναι το πιο δυνατό οργανικό σχήμα.

    Αναλυόντας το αρχιτεκτονικό στυλ των παραδοσιακών πολιτισμών, γοητεύτηκε από τις στρογγυλές καλύβες που φτιάχνουν φιλές της Αφρικής με και από τα ιγκλού των Εσκιμώων.

    Ο Kreijkamp σχεδίασε τα σπίτια-μπάλες κάνοντας πολλαπλή χρήση κάθε τετραγωνικού μέτρου του χώρου. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι δεν αισθάνονται περιορισμένοι, αν και κάθε διαμέρισμα προσφέρει μόνο ένα ζωτικό χώρο 55 τετραγωνικών μέτρων.



    snoopit24.comπηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad