Header Ads

  • Breaking News

    THEO: Το ρομπότ που θα σε κάνει πλούσιο

    Η ρομποτική επέλαση στις εργασίες που αποτελούσαν μέχρι σήμερα μονοπώλιο των ανθρώπων «άλωσε» και το πεδίο των επενδυτικών συμβούλων. Ο Nao Kitazawa, ιδρυτής του start-up, Money-Design, μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece για το πώς η εταιρεία του αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και παρέχει υπηρεσίες από το... μέλλον.
     Ο THEO, όπως ονομάζεται ο οικονομικός σύμβουλος ρομπότ της ιαπωνικής νεοφυούς επιχείρησης, «χρησιμοποιεί ένα οικονομικό μοντέλο που είναι πολύ πιο εξελιγμένο από τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα ρομποτικές υπηρεσίες επενδύσεων. Ο THEO μπορεί να μανατζάρει τρεις διαφορετικούς τύπους χαρτοφυλακίων: μακροπρόθεσμες επενδύσεις, οι οποίες αποτελούνται από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, χαρτοφυλάκια εσόδων, καθώς και χαρτοφυλάκια αντιστάθμισης πληθωρισμού (IHP). Μέχρι τώρα οι συνηθισμένοι ρομποτικοί σύμβουλοι κάνουν ερωτήσεις για να «μετρήσουν» την επιθυμία του επενδυτή για ρίσκο και απόδοση. Ο THEO μπορεί να εξερευνήσει τις επιθυμίες του για επενδύσεις σε μετοχές, αν θέλει να χτίσει ένα σταθερό επενδυτικό εισόδημα, αν θέλει να έχει πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Μέχρι στιγμής έχουμε 231 διαφορετικές προσεγγίσεις για τη σύνθεση ενός χαρτοφυλακίου και κάθε απάντηση του χρήστη οδηγεί και σε μία διαφορετική σύνθεση».

    Σύμφωνα με τον κ. Kitazawa, για να προτείνει ο THEO στους δυνητικούς πελάτες του ένα πορτφόλιο επενδύσεων κάνει πέντε ερωτήσεις. Αυτές είναι:
    1) Ποια είναι η ηλικία τους
    2) Η εμπειρία του πελάτη στη διαχείριση τίτλων
    3) Οι προτιμήσεις του πελάτη στη διαφύλαξη των περουσιακών στοιχείων
    4) Ο βαθμός επιθυμίας ρίσκου
    5) Η θέση του πελάτη σχετικά με τη διακύμανση του πληθωρισμού
    Όπως τονίζει ο κ. Kitazawa, «ο αλγόριθμος του THEO χρησιμοποιεί την διαδικασια αναλυτικής ιεράρχησης (AHP) για να εξάγει τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα από αυτές τις ερωτήσεις».
    «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να εξελιχθούν μέχρι τα ρομπότ να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους στις υπηρεσίες επενδύσεων. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις στρατηγικές παθητικής επένδυσης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, όχι επειδή δεν υπάρχει η τεχνολογία, αλλά επειδή οι παράμετροι είναι άπειρες. Επίσης, πολλοί προτιμούν την ανθρώπινη επαφή στη διαχείριση των επενδύσεων. Πωλητές και τηλεφωνικά κέντρα θα είναι ακόμη απαραίτητα, μέχρι οι επόμενες γενιές να αναλάβουν τα πράγματα.

    Η εισβολή των ρομπότ στις επενδύσεις σε συνδυασμό με την επέκταση των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το bitcoin, αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενδεχομένως μέχρι το σημείο εκείνο που η ίδια θα ανάλαβει την επέκτασή της, συνθέτουν μία εικόνα δυστοπίας, μίας ζοφερής πραγματικότητας όπου ο άνθρωπος αναζητεί τη θέση του. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με τον κ. Kitazawa, «παρόμοιες ήταν οι αναφορές την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Οι μηχανές και οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν τη ζωή και την εργασία μας, με τέτοιον τρόπο ώστε να απελευθερωθούμε από τις βαρετές και κουραστικές εργασίες και θα μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο σε ευχάριστες και δημιουργικές ενασχολήσεις». Μέχρι σήμερα, οι ρομποτικοί επενδυτικοί σύμβουλοι είναι πολύ φτηνότεροι από τους ανθρώπους και προσελκύουν νεότερους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο κόσμο των μετοχών και των χρηματιστηρίων. Εντούτοις, βρίσκονται στο ξεκίνημά τους και το start-up Money-Design αποτελεί μία προσπάθεια για να βελτιωθούν και να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός αυτού του τύπου οι υπηρεσίες.
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad