Header Ads

  • Breaking News

    Τι μπορεί να σημαίνει ο αριθμός των social media που διατηρείς

    Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι νεαροί ενήλικες οι οποίοι χρησιμοποιούν από 7 έως 11 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν 3 φορές περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που χρησιμοποιούν καμία ή έως 2 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
    Τα τελευταία χρόνια, με τα social media να αποκτούν όλο και κεντρικότερο ρόλο στις ζωές μας και να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας κυρίως των νεαρότερων ανθρώπων, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει στραφεί στην αναζήτηση των πιθανών συνεπειών της αυξημένης χρήσης των κοινωνικών δικτύων.
    Μετά από σημαντικό αριθμό μελετών οι οποίες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ του χρόνου που περνά ένα άτομο στα κοινωνικά δίκτυα με τις πιθανότητες το ίδιο άτομο να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών -όσο περισσότερη η ώρα στα social media, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

    Τώρα, μία νέα μελέτη ερευνητών των Ιατρικών Σχολών και του Ερευνητικού Κέντρου για τα Μέσα την Τεχνολογία και την Υγεία (CRMTH) του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, με επικεφαλής τον διευθυντή του CRMTH, Δρ Brian A. Primack, αναφέρει έναν νέο παράγοντα ο οποίος μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης: τον αριθμό social media που χρησιμοποιεί κάθε άτομο.
    Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, η σχέση του αριθμού social media που χρησιμοποιούνται με τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης είναι πιο ισχυρή από τη σχέση αυτών των πιθανοτήτων με τον συνολικό χρόνο χρήσης των social media.
    Τι μπορεί να σημαίνει ο αριθμός των social media που διατηρείς
    Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior, 1787 νέοι ενήλικες, ηλικίας 19 έως 32 ετών, απάντησαν σε ένα online ερωτηματολόγιο, με ερωτήσεις για το κατά πόσο χρησιμοποιούν τα 11 δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα της εποχής: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn.
    Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν, επίσης, από την ερευνητική ομάδα, με τη χρήση του PROMIS, ενός αναγνωρισμένου από την επιστημονική κοινότητα εργαλείου, σχεδιασμένου για να διερευνά τις πιθανότητες κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών.
    Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν από 7 έως 11 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν από 0 έως 2 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

    Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μία σειρά από διάφορους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και στο άγχος, όπως το φύλο και τη φυλή των συμμετεχόντων, το οικογενειακό τους εισόδημα, την εκπαίδευσή τους, το κατά πόσο είναι σε σχέση ή όχι, τον συνολικό χρόνο που αφιερώνουν στα social media κ.α.
    "Η σχέση είναι τόσο ισχυρή, ώστε να προτείνουμε ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να ρωτάνε τους ασθενείς τους με κατάθλιψη και άγχος, σχετικά με τη χρήση πολλαπλών social media και να τους επισημαίνουν ότι αυτή η χρήση μπορεί να συνδέεται με τα συμπτώματά τους", δήλωσε σχετικά ο Δρ Primack, ο οποίος μεταξύ άλλων, διδάσκει και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ.

    Γιατί παρατηρείται αυτή η σχέση

    Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορεί να εξαχθεί από τη συγκεκριμένη μελέτη ένα βέβαιο συμπέρασμα σχετικά με την κατεύθυνση της σχέσης και τους λόγους που αυτή παρατηρείται.
    "Αν και δεν μπορούμε να πούμε αν η χρήση πολλαπλών πλατφορμών social media οδηγεί στην κατάθλιψη και το άγχος ή αν τα άτομα με άγχος και κατάθλιψη οδηγούνται στη χρήση πολλαπλών πλατφορμών social media, σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα είναι πολύτιμα", σχολίασε ο Δρ Primack, του οποίου η ομάδα προτείνει τις ακόλουθες τρεις υποθέσεις προς διερεύνηση:
    1. Ότι η αλλαγή μεταξύ πλατφορμών ίσως σχετίζεται με φτωχότερη γνωστική και ψυχολογική υγεία, όπως το multitasking
    2. Ότι ο χειρισμός των διαφορετικών άγραφων κανόνων και της ηθικής κάθε πλατφόρμας γίνεται δυσκολότερος όσο αυξάνεται ο αριθμός των πλατφορμών που χρησιμοποιεί ο χρήστης και ίσως αυτό οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα
    3. Ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των social media που χρησιμοποιεί το άτομο τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες λαθών, τα οποία ίσως μπορούν να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενη ντροπή
    Ο ψυχίατρος Cesar G. Escoba-Viera και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης δήλωσε καταληκτικά: “Σε τελική ανάλυση, θέλουμε αυτή η έρευνα να βοηθήσει στον σχεδιασμό και υλοποίηση παρεμβάσεων για τη δημόσια υγεία, οι οποίες να είναι εξατομικευμένες όσο το δυνατόν περισσότερο”.
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad