Header Ads

  • Breaking News

    NASA: Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αιφνιδιαστική απειλή από κομήτη ή αστεροειδή

    Προειδοποίηση από επιστήμονα της NASA ότι η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αιφνιδιαστική απειλή από κομήτη ή αστεροειδή. Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, ο δρ Joseph Nuth του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard ανέφερε ότι παρότι οι δυνητικά επικίνδυνοι κομήτες και αστεροειδείς είναι υπεβολικά σπάνιοι, μια πρόσκρουση στον πλανήτη μας θα μπορούσε να εξαφανίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό.

    Γι’ αυτό, ως μέτρα προφύλαξης, ο Joseph Nuth πρότεινε η NASA να κατασκευάσει ένα πύραυλο αποτροπής, ο οποίος θα είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο, καθώς και ένα διαστημικό σκάφος παρατήρησης. Ο πύραυλος θα μπορούσε να εκτοξευθεί το πολύ μέσα σε ένα χρόνο. Είτε θα έφερε πυρηνική κεφαλή για να διαλύσει τον αστεροειδή, είτε απλώς θα επιδρούσε κινητικά πάνω του και θα τον «έσπρωχνε» σε άλλη τροχιά.
    «Βασικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αν υπάρξει μια απειλή», τόνισε ο Nuth, επισημαίνοντας ότι σήμερα χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να εκτοξευθεί ένα διαστημικό σκάφος. Όμως πιθανώς η ανθρωπότητα δεν θα έχει την πολυτέλεια να περιμένει τόσο πολύ μέχρι να αντιδράσει στον εξ ουρανού κίνδυνο.
    Πρόσφατα η NASA δημιούργησε ένα γραφείο πλανητικής άμυνας, ενώ και η ESA έκανε κάτι ανάλογο στην Ιταλία.

    Earth_AsteroidΤο σενάριο
    Σύμφωνα με ένα σενάριο της MASA, αρχικά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα 2% να πέσει κάπου στη Γη σε τέσσερα χρόνια (το 2020) ένας αστεροειδής διαμέτρου 100 έως 250 μέτρων.
    Στην άσκηση επί χάρτου, πλην της NASA, συμμετείχαν επιστήμονες και άλλοι εκπρόσωποι από τα Εθνικά Εργαστήρια του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το γραφείο εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνια.
    Μετά από συνεχείς παρατηρήσεις με τηλεσκόπια επί τρεις μήνες, η πιθανότητα πρόσκρουσης αυξάνεται κατακόρυφα στο 65%. Και τέσσερις μήνες αργότερα, υπάρχει πια βεβαιότητα 100% για την επικείμενη πρόσκρουση κάπου στη νότια Καλιφόρνια.
    Οι Αρχές -πάντα σύμφωνα με το σενάριο- διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να οργανώσουν μια διαστημική αποστολή που θα επιχειρήσει να εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά του, οπότε είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν το μοιραίο και να οργανώσουν κάποια αντίδραση. Μεταξύ άλλων, προετοιμάζεται η εκκένωση μιας τεράστιας περιοχής, η -κατά το δυνατό- προστασία ζωτικών υποδομών, η ενημέρωση του κοινού κ.α.
    Οι ασκήσεις αυτές (έχουν γίνει τρεις έως τώρα) θα συνεχισθούν στο μέλλον με διευρυμένη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες κ.α.
    ΑΠΕ

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad