Header Ads

  • Breaking News

    Λάβα που δεν σε «καίει» ζωντανό εκρέει από ηφαίστειο στην Τανζανία

    Το πιο περίεργο ηφαίστειο στον κόσμο βρίσκεται στην Τανζανία

    και φέρει την ονομασία Ol Doinyo Lengai, που σημαίνει «βουνό του Θεού» στην γλώσσα των Μασάι.
    Το ηφαίστειο αυτό ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, καθώς η λάβα που εκρέει από τον κρατήρα είναι μαύρη λόγω της «χαμηλής» θερμοκρασίας.
    Μάλιστα, το 2007, κατά την διάρκεια μέρους μιας αποστολής, ένας ντόπιος αχθοφόρος Μασάι έπεσε σε μία από αυτές τις ενεργές ροές λάβας στον κρατήρα. Τελικά κατάφερε να βγει και να επιζήσει, αν και νοσηλεύτηκε λόγω σοβαρών εγκαυμάτων σε ένα από τα χέρια του και τα δύο του πόδια του.

    Η λάβα του ηφαιστείου αυτού εκρήγνυται σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν ποτέ τους 510 ° C, πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο για βασάλτη (1000 ° C), ενός από τους πιο κοινούς τύπους λάβας στον πλανήτη. Γι’ αυτό άλλωστε, η λάβα της είναι σχεδόν πάντα μαύρη, καθώς δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα που να ακτινοβολεί για να φανεί κόκκινη.
    Ο τύπος της λάβας που εκλύεται από το περίεργο ηφαίστειο είναι γνωστός ως καρμπονατίτης. Σε αντίθεση με τις περισσότερες λάβες, οι οποίες βασίζονται στο πυρίτιο και το οξυγόνο, αυτή περιέχει πολλά αλκαλικά στοιχεία - ασβέστιο και νάτριο, κυρίως - μαζί με πολύ διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα.
    Δείτε το περίεργο αυτό φυσικό φαινόμενο:
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad