Κατέπεσε ένας από τους μεγάλους «μύθους» για την πορνογραφία
Αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή περίοδο στη δεκαετία του 1970, όταν απήλαυσε mainstream αποδοχή, αλλά και την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η εύκολη πρόσβαση μέσω ίντερνετ το κάνει… αναπόφευκτο, η πορνογραφία ήταν πάντα μια περιθωριακή δραστηριότητα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές του επιδράσεις. Στη δεκαετία του 1980 ο καθηγητής Ντάγκλας Κέντρικ, μέσα από μια σειρά μελετών, υποστήριξε ότι η συστηματική παρακολούθηση πορνό έκανε τους άνδρες να αισθάνονται λιγότερη αγάπη και έλξη για τη σύντροφό τους, αν και κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρούνταν στις γυναίκες.
Η συγκεκριμένη αντίληψη, λοιπόν, ανατρέπεται με νέα έρευνα που πραγματοποίησε η Ρόντα Μπαλζαρίνι, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, στην οποία συμμετείχαν δέκα φορές περισσότεροι άνδρες απ’ όσοι στις μελέτης του Κέντρικ.
Για την ακρίβεια, η έρευνα της Μπαλζαρίνι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συστηματική παρακολούθηση πορνό δεν έχει την παραμικρή επίδραση στα συναισθήματα των ανδρών για τις συντρόφους τους.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν το αρχικό εύρημα, ότι η έκθεση σε εντυπωσιακές εικόνες ατόμων του έτερου φύλου επιδρά στο πόσο οι άνδρες αγαπούν ή αισθάνονται έλξη για τις συντρόφους τους», τόνισε η μελέτη.
Απαντώντας στην ανατροπή των ευρημάτων του, ο Κέντρικ, πάντως, δήλωσε ότι ήδη έχουμε εκτεθεί σε τόσο πολλή πορνογραφία που οι αντιλήψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν στρεβλές πριν καν αυτή αρχίσει.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια