Header Ads

  • Breaking News

    Τι κρύβει ένας βάλτος στο μέγεθος της Ελλάδας

    Μπραζαβίλ
    Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτού του αχανούς οικοσυστήματος μέχρι πριν από λίγα χρόνια: ένας απέραντος τυρφώνας που ανακαλύφθηκε στη λεκάνη του Κονγκό το 2012 αποκαλύπτεται ότι έχει έκταση μεγαλύτερη από της Ελλάδας, και περιέχει ποσότητες άνθρακα που αντιστοιχούν στα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπει η ανθρωπότητα σε διάστημα ενός έτους.

    Οι τυρφώνες είναι βαλτώδεις εκτάσεις γεμάτες φυτικό υλικό που διατηρείται σε κατάσταση μερικής αποσύνθεσης λόγω έλλειψης οξυγόνου. Τα ιδιαίτερα αυτά οικοσυστήματα κινδυνεύουν σε πολλές περιοχές του κόσμου από τις αποξηράνσεις και την εξαγωγή τύρφης -σε βαθμό που ορισμένοι φορείς ζητούν την κατάργηση της τύρφης ως συστατικού σε χώματα για γλάστρες.

    Ο απέραντος τυρφώνας του Κουβέτ Σεντράλ, μοιρασμένος ανάμεσα στη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έμενε άγνωστος στην επιστήμη λόγω της απομόνωσης, της πυκνής βλάστησης και του δύσβατου, μονίμως βρεγμένου εδάφους.

    Τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψη του βάλτου, δορυφορικά δεδομένα και αναλύσεις σε δείγματα τύρφης αποκαλύπτουν ότι το Κουβέτ Σεντράλ είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας που υπάρχει στους τροπικούς.

    Έχει έκταση 145.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτεται από τύρφη σε μέσο βάθος 2,4 μέτρων, αν και σε ορισμένες περιοχές φτάνει τα 5,6 μέτρα. Επιπλέον, ο τυρφώνας περιέχει γύρω στους 30 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα υπό τη μορφή οργανικών ουσιών στο χώμα, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Nature.

    Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο εικοσαπλάσιο των ετήσιων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, επισημαίνει ο Σάιμον Λιούις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία και μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τον τυρφώνα.

    «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η τύρφη συσσωρεύεται εδώ και σχεδόν 11.000 χρόνια» λέει ο καθηγητής. «Ο τυρφώνας καταλαμβάνει μόνο το 4% της λεκάνης του Κονγκό, διατηρεί όμως αποθηκευμένη την ίδια ποσότητα άνθρακα που συγκρατούν τα δέντρα στην επιφάνεια στο υπόλοιπο 96%» προσθέτει.

    Οι ερευνητές δηλώνουν ωστόσο ανήσυχοι για το ενδεχόμενο αποξήρανσης του βάλτου, είτε λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων είτε λόγω κλιματικής αλλαγής: όταν η τύρφη ξεραθεί, η αποσύνθεσή της συνεχίζεται μέχρι να μετατραπεί όλος ο άνθρακας που περιέχει σε διοξείδιο του άνθρακα.

    «Ελπίζω ότι η εργασία μας θα ενθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις σε αυτήν την παραμελημένη περιοχή προκειμένου να κατανοήσουμε το ρόλο των τυρφώνων στο σύστημα του κλίματος και τον κύκλο του άνθρακα» λέει ο Δρ Λιούις.

    Ενδεχόμενη αποξήρανση του Κουβέτ Σεντράλ, εξάλλου, θα άφηνε χωρίς σπίτι απειλούμενα ζώα όπως οι δασόβιοι ελέφαντες, οι πεδινοί γορίλες και πολλά είδη πτηνών.

    Ο βασικός κίνδυνος για τον τυρφώνα του Κονγκό είναι η επέκταση των καλλιεργειών φοινικόδεντρου, λένε οι ερευνητές. Λόγω της ζήτησης για φοινικέλαιο, περίπου 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τυρφώνων αποψιλώθηκαν στην Ινδονησία και αντικαταστάθηκαν από φυτείες φοινικόδεντρου.

    Ευτυχώς, ένα σημαντικό μέρος του τυρφώνα στο Κουβέτ Σεντράλ περιλαμβάνεται ήδη σε προστατευόμενη περιοχή στη Δημοκρατία του Κονγκό.

    Η ερευνητική ομάδα ζητά τώρα από τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να λάβουν νέα μέτρα προστασίας για αυτό το πολύτιμο, και εν πολλοίς ανεξερεύνητο, οικοσύστημα.

    Βαγγέλης Πρατικάκης
    Newsroom ΔΟΛ
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad