Γιατί γκριζάρουν πριν την ώρα τους τα σκυλιά;
Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα σκυλιά, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε πόσο πολύ μας μοιάζουν.
Τα γκρίζα μαλλιά, εκτός από σημάδι των γηρατειών, είναι συχνά αποτέλεσμα του άγχους που μπορεί να βιώνει κανείς στη ζωή του. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ότι και τα σκυλιά που αγχώνονται γκριζάρουν πριν την ώρα τους, όπως ακριβώς οι άνθρωποι.Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Animal Behavior Science και σύμφωνα με τα ευρήματα της, οι τετράποδοι φίλοι μας οι οποίοι έχουν βιώσει πολύ άγχος ή έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα στρεσογόνα περιβάλλοντα στη ζωή τους, αποκτούν γκρίζες τρίχες νωρίτερα από το αναμενόμενο και σε μεγαλύτερο βαθμό.
Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών του πρόωρου γκριζαρίσματος στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, συμμετείχαν πάνω από 400 σκυλιά, ηλικίας 1 έως 4 ετών, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε περισσότερες από 40 ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη συμπεριφορά και την υγεία των κατοικίδιων.
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες των σκύλων, οι οποίοι πίστευαν ότι η έρευνα αφορά γενικά τον τρόπο ζωής των ζώων, απάντησαν σε ερωτήσεις όπως "πόσο συχνά πηδάει πάνω σε ανθρώπους το σκυλί σας;", "πόσο δραστήριο είναι το σκυλί ακόμα και μετά από άσκηση;", "πότε πέφτουν οι τρίχες του σκύλου σας περισσότερο;" και "είναι το σκυλί σας φρόνιμο ή καταστρέφει αντικείμενα όταν μένει μόνο;".
Με βάση τις απαντήσεις των ιδιοκτητών, οι ερευνητές προσδιόρισαν τα επίπεδα άγχους και παρορμητικότητας στη ζωή κάθε σκύλου, ενώ παράλληλα, φωτογράφησαν τις μουσούδες κάθε τετράποδου που συμμετείχε στη μελέτη, αξιολογώντας τον βαθμό γκριζαρίσματος σε αυτές και κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά τους όπως το μέγεθος, τα θέματα υγείας, η γονιμότητα κ.α.
"Ο βαθμός του γκριζαρίσματος της μουσούδας μπορούσε να προβλεφθεί σημαντικά και θετικά από το άγχος και την παρορμητικότητα", γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. "Το μέγεθος του σκύλου, το κατά πόσο ήταν στειρωμένος και τα ιατρικά του προβλήματα δεν προέβλεπαν τον βαθμό γκριζαρίσματος".
Την υπόθεση ότι τα σκυλιά που βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους, γκριζάρουν νωρίτερα πρότεινε η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Camille King, στηριζόμενη στη μακρόχρονη εμπειρία της σε κτηνιατρικές κλινικές. Ωστόσο, οι επιστήμονες δυσκολεύονταν μέχρι σήμερα να βρουν αποδείξεις.
"Στην αρχή ήμουν πραγματικά πολύ δύσπιστος για την υπόθεση”, δήλωσε σχετικά ο Δρ Thomas Smith, καθηγητής στο Northern Illinois University και εκ των συγγραφέων της μελέτης, όπως σημειώνεται στην Telegraph. "Ωστόσο, όταν αναλύσαμε τα δεδομένα, τα αποτελέσματα ήταν καθαρά και εντυπωσιακά".
Οι ερευνητές συνεχίζουν τονίζοντας ότι το κατά πόσο ένας σκύλος θα είχε γκρίζες τρίχες και σε ποιο βαθμό προβλεπόταν σημαντικότερα από τους εξής παράγοντες: τον φόβο των δυνατών θορύβων, τον φόβο των άγνωστων ζώων και τον φόβο των άγνωστων ανθρώπων.
Η Δρ King υπογραμμίζει πως οι ιδιοκτήτες που υποπτεύονται ότι τα σκυλιά τους είναι επιρρεπή στο άγχος, μπορούν να τα εγγράψουν σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης, για να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν όσα τα προβληματίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια