Header Ads

  • Breaking News

    Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα-Γιατί αντιτίθενται Ελλάδα και Ισπανία

    Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
    Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας. Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή.
    Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

    Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).
    Στο... δικό τους κόσμο Ελλάδα και Ισπανία
    «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή μην Παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι, συνηθίζουν να λένε οι Ισπανοί για την ημέρα που κρατά τα σκήπτρα της γρουσουζιάς από όλες τις άλλες της εβδομάδας. Αν δε, η εν λόγω μέρα συνδυαστεί με το κακορίζικο 13, τότε οι πανταχόθεν προληπτικοί σε Ελλάδα και Ισπανία αρνούνται πεισματικά ακόμα και να βγουν από το σπίτι…
    Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη που αναρριγεί στο άκουσμα του συνδυασμού 13 με την ημέρα Παρασκευής, τα ηνία στο «προληπτικό ημερολόγιο», ελληνικό και ισπανικό, διατηρεί η Τρίτη, συσσωρεύοντας δεισιδαιμονίες χρόνων και προλήψεις της παραδοσιακής θυμοσοφίας που καθιέρωσαν την ημέρα αυτή ως καταραμένη και κακορίζικη. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδήγησαν στον στιγματισμό της ημέρας αυτής ως αποφράδας ήδη από το 1164, όπου σύμφωνα εμ τον Νικόλαο Πολίτη εντοπίζονται και οι πρώτες μαρτυρίες για την κακοτυχία της;
    Η Άλωση και οι πλανήτες
    Η βασικότερη αιτία επί ελληνικού εδάφους συνδέεται με την 29η Μαΐου 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στην πραγματικότητα όμως, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, «η δεισιδαιμονία για το απαίσιον της ημέρας αυτής είναι παλαιότερη και πιθανότατα βασίζεται στην επίδραση των πλανητών ή σε άλλες αστρολογικές δοξασίες». Σύμφωνα με αυτές «η ημέρα Τρίτη κυριαρχείται από την επίδραση του Αρη, του θεού του πολέμου, πράγμα το οποίο μαρτυρά και η ονομασία της ημέρας στα γαλλικά (Mardi) ή στα ισπανικά(Martes). Εξίσου διαδεδομένη είναι η δεισιδαιμονία για τον αριθμό 13, που θεωρείται πως φέρει θανάτους και δυσμενείς εξελίξεις».

    Η αρμονία του 12
    Επιπρόσθετη αιτία για την δεισιδαιμονία που ακολουθεί το 13 είναι πως χαλάει την αρμονία του τέλειου αριθμού 12. Τα 12 Ευαγγέλια, οι 12 μαθητές του Ιησού, οι 12 άθλοι του Ηρακλή, οι 12 Ολύμπιοι Θεοί, οι δώδεκα ώρες της ημέρας κι οι άλλες 12 της νύχτας, οι 12 μήνες του χρόνου, οι 12 φυλές του Ισραήλ. Σε όλο αυτό μάλιστα έρχονται να προστεθούν και οι βιβλικές προεκτάσεις… Οι 13 συνδαιτυμόνες του Μυστικού Δείπνου που εντέλει οδήγησαν στον θάνατο τον Ιησού και εν συνεχεία τον Ιούδα. Με παρόμοια κακοτυχία χρεώνεται το 13 και από την άποψη των ταρώ, αφού είναι ο αριθμός που «κληρώνει τον θάνατο»…
    πηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad