Τα δέκα τρισεκατομμυριοστά του μαυρίσματός σας στην παραλία προέρχονται πέρα από τον γαλαξία μας
Καθώς κάνετε ηλιοθεραπεία στην παραλία, το σώμα σας βομβαρδίζεται με περίπου ένα τρισεκατομμύριο δισεκατομμύρια φωτόνια του φωτός ανά δευτερόλεπτο (ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 21 μηδενικά).
Σχεδόν όλα προέρχονται από τον Ήλιο, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά – δέκα δισεκατομμύρια φωτόνια ή τα δέκα τρισεκατομμυριοστά των συνολικών (το 0,000000001%) – έχουν ταξιδέψει στο σύμπαν από πολύ πιο μακριά, πέρα από τον γαλαξία μας, για να φθάσουν σε σας μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή τους στο δέρμα σας και δίνοντάς σας ένα σέξι μαύρισμα!
Επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ραδιοαστρονομίας (ICRAR), με επικεφαλής τον καθηγητή αστροφυσικής Σάιμον Ντράιβερ του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal», για πρώτη φορά μέτρησαν με ακρίβεια την προέλευση του φωτός που φθάνει στη Γη, καταγράφοντας φωτόνια σε διάφορα μήκη κύματος.
Έτσι, υπολόγισαν ότι η ακτινοβολία πέρα από τον γαλαξία μας -το λεγόμενο «εξωγαλαξιακό φως υποβάθρου»- αποτελεί μόνο τα δέκα τρισεκατομμυριοστά του μαυρίσματος ενός ανθρώπου. Εκτιμάται ότι ένας άνθρωπος, που βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, βομβαρδίζεται καθημερινά, μέρα και νύχτα, με περίπου δέκα δισεκατομμύρια φωτόνια το δευτερόλεπτο, τα οποία προέρχονται από το διαγαλαξιακό χώρο. Αυτά τα εξωγαλαξιακά φωτόνια έχουν δημιουργηθεί στους πυρήνες μακρινών άστρων άλλων γαλαξιών.
Αν και εκ πρώτης όψεως δέκα δισεκατομμύρια φωτόνια ανά δευτερόλεπτο φαίνονται πολλά, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Ντράιβερ, θα πρέπει κανείς να βομβαρδίζεται από αυτά επί τρισεκατομμύρια χρόνια για να του προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στο δέρμα του.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύμπαν έχει το δικό του…αντηλιακό, καθώς περίπου η μισή ενέργεια από το επικίνδυνο υπεριώδες φως των γαλαξιών μετατρέπεται σε λιγότερο επικίνδυνη υπέρυθρη ακτινοβολία χάρη στους διάσπαρτους κόκκους σκόνης. «Οι ίδιοι οι γαλαξίες μάς παρέχουν ένα φυσικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας περίπου δύο», δήλωσε ο καθηγητής Ρότζερ Γουίντχορστ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
ΆΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια