Header Ads

  • Breaking News

    Από πόσο μακριά στο διάστημα μπορείτε να δείτε τη Γη με το μάτι και μόνο;

    Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο που η Γη αντανακλά το φως του ήλιου. Και ο ίδιος ο ήλιος είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Όπως φαίνεται από οποιαδήποτε μεγάλη απόσταση, η Γη φαίνεται ακριβώς δίπλα στον ήλιο, αλλά η, η λάμψη των τοπικών μας αστεριών, το κάνουν δύσκολο ή αδύνατο να τη δούμε. Αλλά το διαστημικό σκάφος για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος μας έδωσε θαυμάσια θέα της Γης. 


    Φανταστείτε λοιπόν να κοιτάζεις από μακριά περίπου 300 χιλιόμετρα - περίπου 200 ναυτικά μίλια, - πάνω από την επιφάνεια της Γης. Αυτό είναι το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) σε τροχιά. Η επιφάνεια της Γης δεσπόζει στο παράθυρο του ISS. Στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να δείτε καθαρά σημαντικές γεωμορφές. Τη νύχτα, μπορείτε να δείτε τα φώτα των πόλεων της Γης.



    Η Γη στο φως της ημέρας, από τον ISS το 2012
    Η Γη τη νύχτα, από τον ISS το 2012. Η Ιρλανδία στο προσκήνιο, και το Ηνωμένο Βασίλειο πίσω και προς τα δεξιά.  Μια φωτεινή ανατολή του ηλίου είναι στο παρασκήνιο.  Πράσινο και μοβ δείχνει ένα Aurora Borealis μαζί  και το υπόλοιπο του ορίζοντα.


    Καθώς περνάει το φεγγάρι - περίπου 380.000 χιλιόμετρα μακριά - ή το ένα τέταρτο εκατομμύριο μίλια - η Γη μοιάζει με μια φωτεινή σφαίρα στο διάστημα - και δεν είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο που η Σελήνη φαίνεται σε μας. Οι πρώτες εικόνες της Γης από τη Σελήνη προήλθαν από την αποστολή του Apollo. Το Apollo 8 το 1968 ήταν η πρώτη επανδρωμένη πτήση που άφησε  την τροχιά της Γης. Ήταν το πρώτο γήινο διαστημόπλοιο που καταγράφηκε από και να ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο ενός άλλου ουράνιου σώματος, σε αυτή την περίπτωση το φεγγάρι. Ήταν το πρώτο ταξίδι στο οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν άλλο κόσμο και επέστρεψε για να επιστρέψει στη Γη.





    Η Γη φαίνεται έτσι από το φεγγάρι μέσω Apollo 8 το 1968. Εικόνα μέσω NASA

    Στη συνέχεια ήρθε η στιγμή για να δούμε τόσο τη Γη όσο και το φεγγάρι μαζί στο χώρο. Η επόμενη εικόνα δείχνει ένα σχήμα ημισελήνου Γης και Σελήνης - η πρώτη του είδους της που ελήφθη ποτέ από ένα διαστημικό σκάφος - στις 18 Σεπτεμβρίου, 1977. Το διαστημικό σκάφος  Voyager 1 της NASA, ήταν 7.250.000 μίλια (11.660.000 χιλιόμετρα) από τη Γη.


    Το φεγγάρι (επάνω) και η Γη όπως φαίνονται από το Voyager το 1977. Εικόνα μέσω NASA


    Τώρα η εξερεύνηση στο φεγγάρι έχει γίνει πιο κοινή, αν και είναι ακόμα καταπληκτικό. Κάτω από αυτό το ψηφιδωτό παρουσιάζονται εικόνες της Γης και της Σελήνης που αποκτήθηκαν από το πολυφασματικό σύστημα απεικόνισης από τα Διαστημικά οχήματα στον κοντινό στη Γη αστεροειδή  Rendezvous στις 23 Ιανουαρίου, 1998, 19 ώρες μετά όταν το διαστημικό σκάφος ταλαντεύθηκε από τη Γη στο δρόμο του προς την αστεροειδή 433 Eros. Οι εικόνες των δύο ελήφθησαν από ένα εύρος 250.000 μιλίων (από 400.000 χιλιόμετρα), περίπου ίδια με την απόσταση μεταξύ των δύο οργάνων.


    Γη και Σελήνη σε θέα από κοντινό διαστημόπλοιο το 1998. 

    Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Kaguya σε τροχιά γύρο από το φεγγάρι της Γης το 2007. Ξεκίνησε από την Ιαπωνία και επίσημα έφερε το όνομα των Σεληνιακών Μηχανικών και Μηχανικών Εξερυνήσεων (SELENE), που μελέτησαν την προέλευση και την εξέλιξη του φεγγαριού. Το πλαίσιο που ακολουθεί είναι από την επί του σκάφους κάμερα HDTV Kaguya.


    Η Γη όπως φαίνεται από το φεγγάρι μέσω Kaguya το 2007. Εικόνα μέσω SELENE ομάδας, JAXA, NHK


    Μια άλλη εικόνα από το Kaguya, το οποίο πήρε πλάνα και φωτογραφίες από τη ρύθμιση της Γης.  Το διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι κάνει την εμπειρία αυτή τη σκηνή.

    Σε επιτάχυνση προς τα έξω από τη Γη και το φεγγάρι το σύατημα, περνάει τις τροχιές των πλανητών Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Από το σύνολο αυτών των κόσμων, η Γη φαίνεται σαν ένα αστέρι - η οποία φαλινται πιο αμυδρά, όπως θα έχετε πιο μακριά. Από τον κόσμο της διπλανής πόρτας, όμως, τον Άρη, ένα ανθρώπινος παρατηρητής με φυσιολογική όραση θα μπορούσε να δει εύκολα τη Γη και το φεγγάρι ως δύο διακριτά, φωτεινά το βράδυ ή το πρωί "αστέρια".


    Γη και το φεγγάρι, όπως φαίνονται από τον Άρη από το ρόβερ Curiosity στις 31 Ιανουαρίου, 2014. 


    Αυτή είναι η περίφημη εικόνα που είναι γνωστή ως χλωμή μπλε κουκίδα.  Είναι μια φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1990, από το διαστημικό όχημα Voyager 1 από απόσταση ρεκόρ των περίπου 6 δισεκατομμύριων χιλιόμετρων(3.700.000.000 μίλια).  Η Γη είναι η μπλε-λευκή κουκίδα περίπου στα μισά του δρόμου κάτω από την καφέ ζώνη προς τα δεξιά.

    Το φως από τη Γη γίνεται τελικά πολύ αχνό για να δείτε με τα μάτια και μόνο από περίπου 14 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα - περίπου 9000 εκατομμύρια μίλια - από το σπίτι - γύρω από το εξωτερικό όριο του ηλιακού μας συστήματος - πουθενά κοντά όσο ακόμα και στο επόμενο πλησιέστερο άστρο. Φυσικά, αν ένας αστροναύτης ή εξωγήινος είχε ένα τηλεσκόπιο, θα μπορούσαν σίγουρα να δουν τη Γη πιο μακριά από αυτό.


    Επομένως: Πόσο μακριά στο διάστημα μπορείτε να δείτε τη Γη με το μάτι και μόνο; Περίπου τόσο μακριά όσο τα εξωτερικά όρια του δικού μας ηλιακού συστήματος σε περίπου 14 δισεκατομμύρια χιλιόμτρα - περίπου 9 δισεκατομμύρια μίλια - από το σπίτι.

    Source: earthskyπηγη

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad